duminică, 24 ianuarie 2010

Dureri de cap.

Aseara m-a luat o durere de cap nasoala,cand ma miscam mai ales simteam ca imi pulseaza creierul rau,chiar si cand m-am culcat tot nu m-a lasat.
Ma intreb oare care sa fi fost cauza.
Din cate am citit pe internet pot fi mai multi factori:cresterea prea mare de hormoni,schimbarea corpului si reactia lui la aceasta schimbare,raceala(nu era si cazul meu).
Mi-am luat tensiunea si era ok.104 cu65.
Am incercat sa imi pun comprese reci si temporar ma lasa durerea,dar ma lua dupa aia iarasi.
Ma gandesc acum ca poate fi si alta cauza.Eu nu sunt fumatoare,m-am lasat de fumat acum 6 ani.
In casa la mine se fumeaza si daca mai vin si musafiri,livingul se incetoseaza (ca sa spun asa).E un fum de sa il tai cu cutitul.
O sa incerc pe cat posibil si poate chiar voi interzice sa se fumeze in jurul meu,sa vad daca voi mai avea dureri de cap.
Feriti-va de fum,poate fi nociv.
Am aici un articol in legatura cu durerea de cap:


Durerea de cap in sarcina

Durerile de cap apar destul de frecvent în timpul sarcinii, mai ales pe parcursul primului şi ultimului trimestru. Dacă în primul trimestru durerile de cap pot fi cauzate de modificările hormonale şi de creşterea volumului de sânge din circulaţie, în cel de-al doilea trimestru frecvenţa lor scade pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu noile condiţii, iar în cel de-al treilea trimestru pot apare mai frecvent datorită modificărilor de postură şi efortului depus pentru a căra o greutate în plus.
Nu poţi ştii exact dacă vei avea sau nu dureri de cap în timpul sarcinii şi nici dacă acestea se vor rări sau, dimpotrivă, îndesi pe parcursul acestei perioade. Vestea bună este că aproximativ 60% dintre femeile care sufereau de migrene (dureri severe mai ales pe o jumătate din cap însoţite de obicei de greaţă, vărsături) înainte de a rămâne însărcinate, constată o scădere a frecvenţei şi intensităţii lor în timpul sarcinii; această ameliorare se observă mai ales dacă migrenele apăreau în jurul perioadei menstrelor. Durerile de cap de tip apăsare sau pulsatile ce apar la tâmple sau ceafă pot deveni şi ele mai frecvente în timpul sarcinii, legate mai ales de stres, oboseală, deshidratare sau foame. Aceste dureri de cap pot apare şi dacă renunţi brusc la consumul de cafea odată ce ai aflat că eşti însărcinată; de aceea este bine să renunţi treptat la consumul cafelei înainte de a-ţi propune să ai un copil.
Ce semnifică aceste dureri? În marea majoritate a cazurilor, faptul că te doare capul atunci când eşti însărcinată nu constituie un motiv de îngrijorare, nesemnalizând nici o boală. În unele cazuri însă, va trebui să consulţi de urgenţă doctorul dacă:

  • ai pentru prima dată o durere de tip migrenă sau o durere de cap cum nu ai mai avut niciodată înainte
  • ai o durere foarte puternică ce te trezeşte din somn sau apare dintr-o dată
  • te-ai lovit puternic la cap
  • ai nasul înfundat sau te doare şi în regiunea ochilor sau pe laturile nasului, deasupra dinţilor (poţi avea o sinuzită)
  • durerea de cap este însoţită de febră, vomă, înţepenirea capului, nesuportarea luminii sau o erupţie pe piele (poţi avea meningită)
  • durerea devine din ce în ce mai puternică, nu mai vezi bine, ai ameţeli
  • durerea de cap apare în trimestrele II sau III şi este însoţită de tulburări de vedere, creştere bruscă sau prea mare în greutate, umflarea mâinilor, feţei şi/sau a picioarelor, greaţă, vărsături (cauza poate fi preeclampsia, adică hipertensiunea de sarcină, foarte gravă); dacă te ştiai cu tensiune înainte de începerea sarcinii, este bine să ai un aparat cu care să ţi-o măsori de câte ori te doare capul; consultă-te cu medicul referitor la medicaţia pentru tensiune pe care o poţi lua în timpul sarcinii şi ce să faci de urgenţă în cazul unei tensiuni mai mari.

Ce poţi face:

  • dacă ai o durere de tip sinuzită îţi poţi pune pe zonele dureroase comprese cu apă caldă (eventual îndoite cu bitter sau alcool) sau cu varză zdrobită; dacă durerile sunt de tip pulsatil compresele pot fi reci (sau alternate cu calde), la ceafă sau tâmple; poţi înlocui compresele cu aplicarea prin masaj circular de balsam cu bitter suedez sau unguente antiinflamatoare (cu diclofenac, mentol etc.) sau poţi ruga pe cineva să-ţi facă un masaj la ceafă, umeri şi tâmple
  • evită situaţiile stresante, relaxându-te şi odihnindu-te cât mai mult; acceptă orice ajutor care ţi se oferă şi nu ezita să ceri ajutorul altora
  • din proprie experienţă, îţi mărturisesc că somnul este cel mai bun remediu; atunci când aveam o durere insuportabilă de cap (cum mi s-a întâmplat destul de des în primele 4 luni ale primei sarcini) mă retrăgeam într-o cameră mai întunecată şi liniştită, iar după „un pui de somn” durerea dispărea ca prin minune
  • află ce gimnastică poţi face în timpul sarcinii şi ţine-te de program pentru a preveni durerile de cap; acestea te vor ajuta şi să-ţi menţii o ţinută corectă în cel de-al treilea trimestru de sarcină; mişcarea în aer liber este şi ea foarte importantă
  • mănâncă mese mici şi nu sta cu „stomacul gol”; nu uita să-ţi iei un sandvici sau un fruct la tine atunci când pleci de acasă
  • bea cel puţin 2,5 litri de apă zilnic în mai multe reprize
  • evită locurile zgomotoase şi aglomerate
  • nu fuma şi nu sta în preajma persoanelor care fumează
  • ai grijă ca locul unde lucrezi să fie luminat natural cât mai bine
  • să mănânci câteva felii de lămâie şi multe mere
  • ceaiuri: ciuboţica cucului, urzică (cu prudenţă).
Dacă durerile de cap devin insuportabile în ciuda măsurilor de mai sus, medicul îţi poate recomanda unele medicamente (cum ar fi paracetamolul) care se pot lua în timpul sarcinii.
Nu lua însă nici un medicament sau remediu naturist fără a consulta în prealabil medicul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu