sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Sarcina explicata pe etape.

Am gasit un site foarte interesant unde iti arata exact ce se intampla pe parcursul sarcinii.
Uitati-va pe acest site.

http://www.ehd.org/resources_bpd_illustrated.php?page=6&language=73

joi, 28 ianuarie 2010

Video din emisiunea In the womb.

Am gasit un video interesant ,un episod din celebra emisiune In the womb.

In the womb. In burtica.

Am gasit un articol despre embrion respectiv fetus cu poze si detalii cat mai interesante.
Articolul este in engleza .Am inteles ca este si o emisiune pe national geographic si din cate am vazut ,urmatorul episod este pe 19 februarie.
Voi posta aici articolul.

http://www.silentscream.org/developm.htm

10 simptome pentru a-ti da seama daca astepti gemeni.

Am gasit un articol unde m-am regasit si eu cu un singur simptom(acela cu urinatu des si foamea).
Il voi pune aici pentru ca viitoarele mamici sa se regaseasca si ele.
http://www.copilul.ro/sarcina/simptome-sarcina/Oare_voi_naste_gemeni_Semne_si_simptome-a404.html

Semne care arata ca poti avea o sarcina gemelara

1. Simti ca porti in pantec mai mult decat un singur copil

Nu pune la indoiala visele si intuitia. Unele mame de gemeni spun ca au stiut de la inceput ca vor avea mai mult de un singur copil.

2. Te simti mult mai rau dimineata si ai stari de greata mult mai severe decat alte mame

Daca astepti mai mult decat un bebelus poti avea de asemenea un nivel HCG mult mai ridicat. Nivelul ridicat de HCG cauzeazastarile de greata ale gravidei, adesea severe si care in unele cazuri tin toata ziua.

3. Simptomele normale de sarcina sunt mult mai exagerate

Multe femei care asteapta gemeni prezinta simptome ale sarcinii mult mai exagerate datorita extra hormonilor. Poti sa te simti incontinuu obosita, urinezi foarte des, iti este foame in permanenta.

In al doilea trimestru poti simti dificultate in a respira, poti avea edeme la picioare si la maini, simti miscari exagerate ale fetusului.Anemia si lipsa fierului (scaderea hemoglobinei) este un semn comun pentru sarcinile de gemeni.

4. Castigi in greutate foarte repede, in special in primul trimestru

O crestere mai mare in greutate decat cea normala poate fi primul tau semn ca astepti gemeni. Daca mananci sanatos nu-ti face probleme!

5. La examinare ti s-a spus ca ai un nivel ridicat de AFP

AFP reprezinta nivelul de alfa fetoproteina, aceasta este o proteina eliberata de bebelus, pe masura ce creste in burta mamei, si se gaseste in sangele mamei. Acest nivel de alfa fetoproteina poate fi crescut atunci cand in burta se afla doi bebelusi. In general acest test poate fi dat dupa 16-18 saptamani de la ultima menstruatie.

6. La examinare ti s-a spus ca ai o crestere a nivelului HCG

HCG este un hormon produs de fertilizarea ovulului. Este folosit in a mentine sarcina pana cand placenta se dezvolta. Acesta poate fi detectat in sange sau urina. Nivelul HCG poate fi foarte ridicat atunci cand astepti gemeni.

7. Ultrasunetul este pozitiv
Daca tu crezi, intr-adevar, ca esti insarcinata asteptand gemeni, un test cu ultrasunete poate fi realizat inca de la inceputul sarcinii.

marți, 26 ianuarie 2010

Tatici buni de adormit copii.

Mi-a placut enorm acest video si trebuia sa il pun aici ca sa vedeti ca si taticii sunt buni de ceva.:D De adormit copii.:D














duminică, 24 ianuarie 2010

Dureri de cap.

Aseara m-a luat o durere de cap nasoala,cand ma miscam mai ales simteam ca imi pulseaza creierul rau,chiar si cand m-am culcat tot nu m-a lasat.
Ma intreb oare care sa fi fost cauza.
Din cate am citit pe internet pot fi mai multi factori:cresterea prea mare de hormoni,schimbarea corpului si reactia lui la aceasta schimbare,raceala(nu era si cazul meu).
Mi-am luat tensiunea si era ok.104 cu65.
Am incercat sa imi pun comprese reci si temporar ma lasa durerea,dar ma lua dupa aia iarasi.
Ma gandesc acum ca poate fi si alta cauza.Eu nu sunt fumatoare,m-am lasat de fumat acum 6 ani.
In casa la mine se fumeaza si daca mai vin si musafiri,livingul se incetoseaza (ca sa spun asa).E un fum de sa il tai cu cutitul.
O sa incerc pe cat posibil si poate chiar voi interzice sa se fumeze in jurul meu,sa vad daca voi mai avea dureri de cap.
Feriti-va de fum,poate fi nociv.
Am aici un articol in legatura cu durerea de cap:


Durerea de cap in sarcina

Durerile de cap apar destul de frecvent în timpul sarcinii, mai ales pe parcursul primului şi ultimului trimestru. Dacă în primul trimestru durerile de cap pot fi cauzate de modificările hormonale şi de creşterea volumului de sânge din circulaţie, în cel de-al doilea trimestru frecvenţa lor scade pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu noile condiţii, iar în cel de-al treilea trimestru pot apare mai frecvent datorită modificărilor de postură şi efortului depus pentru a căra o greutate în plus.
Nu poţi ştii exact dacă vei avea sau nu dureri de cap în timpul sarcinii şi nici dacă acestea se vor rări sau, dimpotrivă, îndesi pe parcursul acestei perioade. Vestea bună este că aproximativ 60% dintre femeile care sufereau de migrene (dureri severe mai ales pe o jumătate din cap însoţite de obicei de greaţă, vărsături) înainte de a rămâne însărcinate, constată o scădere a frecvenţei şi intensităţii lor în timpul sarcinii; această ameliorare se observă mai ales dacă migrenele apăreau în jurul perioadei menstrelor. Durerile de cap de tip apăsare sau pulsatile ce apar la tâmple sau ceafă pot deveni şi ele mai frecvente în timpul sarcinii, legate mai ales de stres, oboseală, deshidratare sau foame. Aceste dureri de cap pot apare şi dacă renunţi brusc la consumul de cafea odată ce ai aflat că eşti însărcinată; de aceea este bine să renunţi treptat la consumul cafelei înainte de a-ţi propune să ai un copil.
Ce semnifică aceste dureri? În marea majoritate a cazurilor, faptul că te doare capul atunci când eşti însărcinată nu constituie un motiv de îngrijorare, nesemnalizând nici o boală. În unele cazuri însă, va trebui să consulţi de urgenţă doctorul dacă:

  • ai pentru prima dată o durere de tip migrenă sau o durere de cap cum nu ai mai avut niciodată înainte
  • ai o durere foarte puternică ce te trezeşte din somn sau apare dintr-o dată
  • te-ai lovit puternic la cap
  • ai nasul înfundat sau te doare şi în regiunea ochilor sau pe laturile nasului, deasupra dinţilor (poţi avea o sinuzită)
  • durerea de cap este însoţită de febră, vomă, înţepenirea capului, nesuportarea luminii sau o erupţie pe piele (poţi avea meningită)
  • durerea devine din ce în ce mai puternică, nu mai vezi bine, ai ameţeli
  • durerea de cap apare în trimestrele II sau III şi este însoţită de tulburări de vedere, creştere bruscă sau prea mare în greutate, umflarea mâinilor, feţei şi/sau a picioarelor, greaţă, vărsături (cauza poate fi preeclampsia, adică hipertensiunea de sarcină, foarte gravă); dacă te ştiai cu tensiune înainte de începerea sarcinii, este bine să ai un aparat cu care să ţi-o măsori de câte ori te doare capul; consultă-te cu medicul referitor la medicaţia pentru tensiune pe care o poţi lua în timpul sarcinii şi ce să faci de urgenţă în cazul unei tensiuni mai mari.

Ce poţi face:

  • dacă ai o durere de tip sinuzită îţi poţi pune pe zonele dureroase comprese cu apă caldă (eventual îndoite cu bitter sau alcool) sau cu varză zdrobită; dacă durerile sunt de tip pulsatil compresele pot fi reci (sau alternate cu calde), la ceafă sau tâmple; poţi înlocui compresele cu aplicarea prin masaj circular de balsam cu bitter suedez sau unguente antiinflamatoare (cu diclofenac, mentol etc.) sau poţi ruga pe cineva să-ţi facă un masaj la ceafă, umeri şi tâmple
  • evită situaţiile stresante, relaxându-te şi odihnindu-te cât mai mult; acceptă orice ajutor care ţi se oferă şi nu ezita să ceri ajutorul altora
  • din proprie experienţă, îţi mărturisesc că somnul este cel mai bun remediu; atunci când aveam o durere insuportabilă de cap (cum mi s-a întâmplat destul de des în primele 4 luni ale primei sarcini) mă retrăgeam într-o cameră mai întunecată şi liniştită, iar după „un pui de somn” durerea dispărea ca prin minune
  • află ce gimnastică poţi face în timpul sarcinii şi ţine-te de program pentru a preveni durerile de cap; acestea te vor ajuta şi să-ţi menţii o ţinută corectă în cel de-al treilea trimestru de sarcină; mişcarea în aer liber este şi ea foarte importantă
  • mănâncă mese mici şi nu sta cu „stomacul gol”; nu uita să-ţi iei un sandvici sau un fruct la tine atunci când pleci de acasă
  • bea cel puţin 2,5 litri de apă zilnic în mai multe reprize
  • evită locurile zgomotoase şi aglomerate
  • nu fuma şi nu sta în preajma persoanelor care fumează
  • ai grijă ca locul unde lucrezi să fie luminat natural cât mai bine
  • să mănânci câteva felii de lămâie şi multe mere
  • ceaiuri: ciuboţica cucului, urzică (cu prudenţă).
Dacă durerile de cap devin insuportabile în ciuda măsurilor de mai sus, medicul îţi poate recomanda unele medicamente (cum ar fi paracetamolul) care se pot lua în timpul sarcinii.
Nu lua însă nici un medicament sau remediu naturist fără a consulta în prealabil medicul!

joi, 21 ianuarie 2010

Brocolli cu branza telemea.

Stiam ca trebuie sa mananc brocolli si nu sunt o mare fana, mi-am cumparat totusi ca sa dau la bebei mancare sanatoasa.
Nici nu stiam ce sa fac,aveam o banuiala ca se fierbe precum conopida,de preferat se foloseste ca si garnitura in loc de cartofi,piure,orez etc.
Nu aveam chef sa gatesc si nici o idee cum l-as manca.
Mi-a venit ideea diabolica de a baga maioneza dar m-am razgandit imediat,maioneza e plina de grasimi, e-uri si poate sa imi dea si arsuri pe piept(ceea ce nu suport).
Si mi-a venit alta idee care am si pus-o in aplicare.
Branza telemea de vacuta cu brocolli. Sa nu radeti dar chiar a fost buna.
Am papat tot si fara paine sau alte mirodenii,sare,piper ...
Daca nu aveti idee cum sa papati brocolli,incercati cu branza,n-o sa regretati.:D

PS: am fiert brocolli in jur de 20 de minute.

marți, 19 ianuarie 2010

Video cu gemeni amuzante.

De cand am aflat ca am doua comori si nu una ,va dati seama ca am inceput sa caut mai multe despre sarcini gemelare,poze si video.
Multe articole sunt cu intamplari nefericite,cu mamici care au intampinat greutati destul de mari si de obicei evit sa citesc povesti cutremuratoare,ca sa nu ma demoralizeze.
Am gasit niste video-uri superbe cu bebei gemeni.
Sa va incant ochii si sa va bucur inimile cu imagini frumoase.
Va pup.





luni, 18 ianuarie 2010

Prima vizita. la doctor.

Astazi am avut prima vizita la doctor si mi-a dat o veste asa de frumoasa.
Nu mi-a venit sa cred, nici acum nu imi vine.:D
Am gemeni.
Intotdeauna mi-am dorit sa am gemeni pentru ca am avut 2 frati gemeni care din pacate au murit la scurt timp dupa nastere(pe vremea lui Ceasca).
Din fericire am mostenit gena de la mama si Dumnezeu mi-a daruit nu unu , doi.
Acum trebuie sa fiu si mai atenta cu tot ce fac,ce mananc,mai putina epuizare,mai multa odihna.
De la inceput mi-a prescris No spa si Acid folic.

Am si poza cu ecografia cu bilutele mele,doua inimioare batand.
Sunt asa de fericita.:D
Va pup si numai bine.

vineri, 15 ianuarie 2010

Etapele sarcinii.

Prima luna:

Mamei ii sunt facute analize de sange pentru a determina grupa sanguina si RH-ul.
Embrionul este de aproximativ 0,36mm, mai mic decat un bob de orez.

A doua luna:

Mama incepe sa oboseasca mai repede si doarme mai mult.
Incep de obicei greturile. Uterul se extinde de la dimensiunile unei lamai la cele ale unui grapefruit.
Embrionul este de aproximativ 17mm, cat un bob de fasole.

A treia luna:

Talia mamei incepe sa se extinda.
Embrionul este acum un fetus ce cantareste 42,5 grame si masoara aproximativ 6,35cm pana la 7,6 cm, iar capul este mult mai mare fata de restul corpului.
Organele genitale incep sa se formeze si apar semne deca fetusul este baiat sau fata.

A patra luna:

Pantecul este de dimensiunile unui pepenas. Placenta este perfect functionala. Fetusul este de aproximativ 12,7 cm. Corpul incepe sa creasca mai repede decat capul si ajunge la proportii apropiate de cele umane. Bratele si piciorusele sunt formate compet si se misca.
Mama poate simti miscarile fetusului.

A cincea luna:

Fetusul este la aproape jumatate din dimensiunile pe care le va avea la nastere, masurand intre 17,78 cm si 22,86 cm si cantarind aproape jumatate de kilogram.
Fetusul dezvolta ceea ce arata ca fiind ochi, urechi, brate si picioare. Scheletul si oasele s-au dezvoltat suficient pentru a-i permite sa faca tumbe in interiorul pantecului. Aceste exercitii il vor ajuta pe fetus sa prinda putere si sa isi dezvolte functiile locomotoare.
Un penis mic si sacul scrotal apar ca si cand ar creste direct din abdomenul fetusului.

A sasea luna:

Fetusul are in jur de 30,48 cm lungime si cantareste aproape un kilogram.
In cazul unei fete, ovarele dezvolta acum toate ovulele pe care le va avea in viata ei.

A saptea luna:

Fetusul se ingrasa rapid si are aproximativ 1,36 kg si 40,6 cm lungime.
Parul capului creste mai gros si unghii vizibile s-au format atat la maini cat si la picioare.
Ochii fetusului se deschid si se inchid si reactioneaza la lumina fetoscopica.

A opta luna:

In timpul acestei luni doctorul va masura dimensiunile mamei. La acest punct, numarul de centimetri de la osul pubian al mamei pana la partea superioara a uterului.
Fetusul are aproximativ intre38 si 43 cm lungime, cantareste intre 1,8 si 2, 26 kg si se poate ingrasa cu aproape 28 grame pe zi.
Fetusul experimeteaza miscarea rapida a ochilor in timpul somnului, iar creierul este partea corpului care creste cel mai rapid.

A noua luna:

Bebelusul ar trebui sa isi intoarca capul in jos si sa coboare in pelvisul mamei pentru a se pregati de nastere.
Cordonul ombilical, linia vietii pentru bebelus, a crescut la aproape 61cm lungime si placenta cantareste aproximativ 680 grame.

Tabel chinezesc pentru aflarea sexului.


Am tot auzit de acest tabel chinezesc.
Am gasit aici si va voi arata si voua.

http://www.lipstick.ro/index.php?id=32

http://www.utilecopii.ro/afla-sexul-bebelusului-tau-cu-calendarul-chinezesc-al-sarcinii

Pofte si ciudatenii in timpul sarcinii.

Unele gravide au pofte de diferite lucruri sau mancaruri care poate nu se gasesc in acel anotimp.
Este bine sa ne satisfacem pofta dar sa nu exageram.
Spuneam de ciudatenii pentru ca ni se va intampla sa avem parte de schimbari ale simtului olfactiv,posibil sa nu mai suportam parfumurile,mirosul de cafea,tigare,transpiratie,legume care miros puternic(usturoi,ceapa).
Putem aveam sangerari in timpul sarcinii,sau sa curga ceva roz,nu trebuie sa ne alarmam dar trebuie sa spunem doctorului.
Eu deocamdata nu am nici o pofta.:) Sa speram ca nu voi da buzna in frigider in urmatoarele luni.

Sport si miscare in timpul sarcinii.

Este bine sa nu facem efort mare.
Sunt exercitii speciale petru gravide, sport prenatal.
Chiar si mersul in aer liber este foarte bun si sanatos pentru ca pune in miscare foarte multe grupe de muschi.Nu va extenuati.
In cazul in care sunteti obosita,puteti trage un pui de somn.

Schimbari ale corpului in timpul sarcinii in primele luni.

Sunt persoane care se vor ingrasa mai mult,asta depinde de mesele pe care le aveti in aceasta perioada de 9 luni.
Unele persoane au pofte,altele nu.
Unele au greturi altele putin sau deloc.Aceste greturi pot fi doar matinale sau chiar si pe parcursul zilelor,pana la 3 luni.
De la bun inceput corpul va suferi modificari .
Sanii vor fi vizibil mariti si durerosi ,crampele de ovare,sangele isi va mari volumul ,atunci inima va incepe sa bata mai mult si va pompa mai mult.
Rinichii vor lucra mai mult deoarece vom lua in greutate si vom bea mai multa apa zilnic.
Stomacul va parea un pic balonat la inceput deoarece va deveni mai lenes.
Acestea sunt schimbarile in primele luni. Tranzitul intestinal va fi mai lenes si de aceea trebuie sa avem mare grija sa nu ramanem constipate.
E posibil ca unele persoane sa aiba retentie la apa si sa li se umfle usor picioarele .
Cat despre uterul nostru ,va incepe sa se mareasca.

Raport de greutate la gravide.

Nu trebuie sa exageram cu mancatul,nu trebuie sa mancam decat 300 calorii in plus fata de mesele noastre obisnuite.
Se spune ca este bine sa mancam putin si des.6 mese sunt cel mai recomandate.
Ne facem program de masa:
cafea ,cereale cu lapte sau fructe, lactate,mancare gatita ,lapte, iaurt.
Pentru cele care au greturi si stari de voma sa manance putin si des si fara apa in timpul mesei.
In primele luni nu trebuie sa luam mai mult de 2 kilograme in plus.
In total se spune ca este bine ca greutatea sa fie intre 9 si 14 kilograme.
Daca este mai putin nu e recomandat si bine sa ai mai putin,fatul va fi deshidratat si cu probleme.
Nu trebuie sa va faceti multe griji in legatura cu kilogramele in plus, numai la nastere se vor pierde cu aproximatie 8-9 kilograme.

Prima vizita la doctor.

Dupa ce v-ati facut testul de sarcina si a iesit pozitiv,ce mai bine e sa calculati inainte cu aproximatie de la data ultimului ciclu + 8 zile respective 14 zile in plus( 8 pentru cele care au menstruatia la interval de 24 zile si 14 la cele care il ai la interval de 28-30).
Eu am facut multe teste de ovulatie si mi-a iesit ca am(aveam) ovulatie in a 15 zi de la inceputul menstruatiei.
Va voi da un link unde va puteti calcula ziua de ovulatie.
http://www.sanatate.org/teste/ovulatie.php

Trebuie sa va ganditi ca este foarte important ca sarcina sa fie vizata de doctor. Intrebati cunoscuti si alegeti un doctor ginecolog obstretician bun.
De e important sa mergem la doctor.
Va monitoriza sarcina pe perioada a 9 luni,vom face teste,analize,ecografii pentru a ne asigura ca bebe este sanatos si nu are nici o problema.
Chiar daca este costisitor trebuie sa ne asuma aceasta responsabilitate.
Daca ne dorim cu tot sufletul sa avem copii trebuie sa avem grija de ei si de noi.

Este bine sa mergem la doctor pentru a ne da tratamente sau macar acid folic pentru a pastra sarcina si a nu avea sanse de avort spontan.

Inca un detaliu care nu trebuie uitat,scutiti-va de eforturi mari si de ridicat greutati mari.

Alimentatia.

Voi incepe cu alimentatia ,e important de stiut ce ai voie si ce nu.

Ce ai voie:
Fructe si legume bine spalate,cat mai sanatoase si fara e-uri si conservanti.
Acizi grasi care se afla in alune,nuci,seminte si peste(alb e indicat).
Apa cat cuprinde,corpul are nevoie de apa pentru transformarile care se vor produce in corpul nostru si ne va ajuta la tranzitare.
Carne alba (pui) si rosie(vita) fierte sau grill ,bine preparate.
Lactate pasteurizate, nu lapte natural de la tarani si branza la fel,iaurt.
Se spune ca din lapte se poate lua lysteria o bacterie .
Cereale,graham,orez,paste fainoase.
Dulciuri fara indulcitor artificial.

Ce nu ai voie.
La sectiunea branzeturi: Brie,Roquefort,Gorgonzola,Feta,toate care contin mucegai sau fermenteaza destul de mult.
Lapte natural de vaca si branza nepasteurizata.
Peste,aici e cu dus si intors,ca sa fim mai sigure fara ,cel putin primele 3 luni.
Se spune ca pestele are continut ridicat de mercur ceea ce e absolut interzis pentru gravide si nu numai.E pur si simplu otrava.
Fast food,deoarece are multi conservanti,e-uri,si nu stii cum a fost ambalat,pregatit.
Pateuri sau conserve de carne recongelate.
Sucuri nepasteurizate
Legumele culese verzi
Suplimentele nutritive pe bază de plante .
Apa nepotabila sau netestata.
Produsele alimentare ce conţin alune, căpşuni etc.
Alcoolul, fumatul, drogurile .
Ceaiurile mai putin tei si musetel care sunt acceptate.

Date importante despre prima luna.

In prima luna ne confruntam cu posibile greturi,crampe la nivelul ovarelor care se spune ca trebuie sa ne obisnuim,cu urinarea care va deveni din ce in ce mai des deoarece bebe incet incet va presa pe ovare,vezica.

Cel mai important lucru este sa avem grija sa mancam multe fructe si legume cat mai crude,mult apa(de la 2 litri in sus).

In prima luna se formeaza inimioara.
Ovulul fecundat se prinde pe mucoasa uterului si in urmatoarele 2 luni va parcurge un drum catre interiorul uterului si ulterior impins catre zona pelviana.
Prima luna e foarte importanta deoarece daca nu avem grija de ce mancam vom influenta puternic embrionul.

Se spune ca orice fel de alcool este interzis, dar un pahar de bere e ok ,deoarece contine putin alcool.
Tigarile ,daca pana sa ramai gravida nu te-ai lasat de ele,poti fuma incontinuare dar cu moderatie,pana cand vei naste(in cazul in care vei alapta vei termina de tot cu tigarile),nicotina va fi direct transmisa bebelui prin lapte.

Prima luna.

Prima luna a unei mamici e bulversanta.
Sunt atatea informatii care uneori te depaseste.De la aflarea faptului ca ai ramas gravida si ce pasi vei parcurge pe viitor,de ce ai nevoie,ce trebuie sa stii,sa faci.
Nu trebuie sa ne descurajam,avem puterea de a procrea,cel mai minunat lucru care ni se poate intampla in viata.

Am vrut foarte mult sa scriu acest*jurnal* deoarece sunt sigura ca nu voi fi singura care va trece prin aceste momente mai mult sau mai putin minunate.

Orice detaliu trebuie luat in seama,orice schimbare a corpului tau,grija pentru corpul tau care vrei nu vrei isi va schimba forma(temporar cei drept).

Vreau sa scriu aici toate informatiil posibile de care orice gravida are nevoie.
Multe informatii luate de la alte mamici sau de pe internet,carti,etc.