luni, 12 aprilie 2010

Ce sa nu consumam in timpul sarcinii


Unele tipuri de branza

Evita branzeturile, cum ar fi Camembert, Brie sau altele care au o coaja similara. De asemenea, ar trebui sa eviti branzeturile cu mucegai albastru. Toate aceste branzeturi pot contine listeria, care este un tip de bacterii care pot fi daunatoare pentru copilul nenascut. Nu exista nici un risc asociat cu branzeturile dure precum Cheddar sau cu branza topita.


Pateul

Poate contine listeria, deci ar fi bine sa eviti toate tipurile.



Oua crude sau partial fierte

Ouale pot contine salmonela, care cauzeaza un fel de otravire alimentara. Mananca oua care au fost fierte bine, astfel incat atat albusul cat si galbenusul sa fie tari. Evita sa manci alimente care ar putea contine oua crude sau partial fierte, cum ar fi maioneza de casa, sosuri pentru salate si inghetata. Cele mai multe maioneze cumparate din magazine sau conserve de salate contin ou pasteurizat, ceea ce este bine.





Peste sau carne cruda sau insuficient gatit

Mananca carne bine gatita care este a fost foarte bine prajita si care nu mai este de culoarea roz.









Unele tipuri de peste

Unii pesti contin mercur care, la niveluri ridicate pot afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului inainte de nastere. Evita sa mananci rechini, peste-spada si marlin si sa te limitezi la cat de mult ton mananci; nu mai mult de doua fripturi de ton proaspat pe saptamana sau patru conserve (se poate = 185g) de ton pe saptamana pentru a reduce riscul de toxicitate.


Crustacee crude

Evita crustaceele crude cand esti insarcinata deoarece se poate intampla sa contina bacterii si virusi care pot cauza otravire alimentara. Crustaceele bine gatite sunt in regula.





Alcoolul

Consumul exagerat de alcool din timpul sarcinii poate afecta un copil inainte de se naste si exista dovezi ca acesta este asociat cu defecte la nastere si greutatea mai mica de la nastere. Excesul de alcool poate, de asemenea afecta in mod negativ starea nutritionala a mamei prin care afecteaza astfel absorbtia de nutrienti sau reducerea apetitului pentru alte alimente mai nutritive.
Minimalizeaza-ti consumul de alcool si nu consuma mai mult de unul pana la doua unitati o data sau de doua ori pe saptamana. Colegiul Regal al Obstetricienilor si Ginecologilor spune ca nu exista nicio dovada conform careia cateva unitati o data sau de doua ori pe saptamana ar putea afecta un bebelus, dar unele femei aleg sa renunte complet la alcool in timpul sarcinii.



Cofeina

Cofeina, gasita in ceai, cafea si multe alte bauturi fine interfereaza cu absorbtia corpului de fier si alti nutrienti. Recomandari actuale sugereaza ca femeile gravide nu ar trebui sa aiba mai mult de 300 mg de cofeina pe zi, care este echivalent cu patru cesti de cafea, sase de ceai sau opt cani de cola.



Alune

Daca tu sau familia ta (incluzand familia tatalui) au un antecedent in ce priveste alergia la alimente sau alte alergii, cum ar fi febra fanului sau astm, poate ai dori sa eviti arahidele inainte si in timpul sarcini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu